Leader

Politica de dezvoltare rurală este o componentă tot mai importantă a Politicii Agricole Comune (PAC). Ea promovează dezvoltarea durabilă a zonelor rurale din Europa, abordând probleme economice, sociale şi de mediu. Mai mult de jumătate din populaţia UE trăieşte în zone rurale, care acoperă 90% din teritoriul UE. LEADER este o abordare inovatoare din cadrul politicii de dezvoltare rurală a UE.

“Legături între acţiuni de dezvoltare a economiei rurale” – LEADER este o metodă de mobilizare şi de promovare a dezvoltării rurale (în comunităţile rurale locale) care poate aduce modificări considerabile în viaţa cotidiană a oamenilor din zonele rurale.

citeste mai mult

Sinpetru de Campie

Comuna Sînpetru de Cîmpie este situată în centrul podişului Transilvania, între Someşul Mic şi Someşul Mare la nord şi Mureşul la sud.
Datorită formesinpetru-de-campielor de relief cu dealuri joase, brăzdate de văi largi, cu numeroase sate răsfirate, este considerată o regiune agricolă importantă.
Comuna cuprinde şase sate: Sânpetru de Câmpie (reşedinţa comunei), Dâmbu, Tuşinu, Sângeorgiu de Câmpie, Satu Nou şi Bârlibaş.
Prima atestare a localităţii Sînpetru de Cîmpie datează incă din anul 1305, o arată un document scris in limba latină în Alba Iulia.Prima denumire a fost cea de Sancto-Petru.
Activitatea de baza a populatiei   este agricultura prin cele doua  activitati  de baza: cultivarea plantelor şi cresterea animalelor .
Dintre tradiţiile specifice zonei pot fi amintite: Zilele Sîmpetrene, Sărbătoarea Crăciunului – programe culturale/ bal, etc.

website: http://sanpetrudecampie.ro